Opfølgning på kloakproblemer
Skrevet d. 30/09-2014
Forsyningen har undersøgt omfang og årsager.
I forbindelse med det store regnskyl d. 6. og 7. september i den sydlige og østlige del af kommunen oplevede flere husejere, at der stod kloakvand op af afløb og toiletter. Ringkøbing-Skjern Forsyning har nu haft mulighed for at danne sig et overblik over omfanget af henvendelser vedrørende oversvømmelser og de geografiske områder, hvorfra disse kom. Forsyningen har efter regnskyllet modtaget 26 henvendelser fordelt på følgende områder:
Tarm | - 9 henvendelser |
Hvide Sande | - 8 henvendelser |
Videbæk | - 6 henvendelser |
Skjern | - 3 henvendelser |
Det er ikke givet, at antallet af henvendelser er lig med de steder, hvor der måtte være opstået problemer, da vi kun har kendskab til de steder, hvor husejere har meldt tilbage.
De fire områder er ikke ens i forhold til separering- eller fælleskloakering. Den eneste af byerne, der burde være fuldt separeret er Skjern, hvor der også har været færrest henvendelser. Det giver god mening i forhold til, at et fuldt separeret system bedre kan håndtere store regnmængder.
I Skjern må det overordnet siges, at systemet har fungeret godt. Der er fundet nogle få fejlkoblinger mellem regn- og spildevandssystemet som er lukket nu, men ingen store fejlkilder.
I forbindelse med skybruddet kunne vi erfare, at Ganer å, Sandbækken og Kirkeåen stod ganske højt over normal vandstand. I sådanne tilfælde vil der trænge regnvand ind i spildevandssystemerne, og så kan der ske opstuvning visse steder i systemet. Systemet er ikke hermetisk lukket, f.eks. er afløb i trappenedgange til kældre ofte koblet på spildevandssystemet, fordi de ligger for lavt til at blive koblet på regnvandssystemet.
I de områder, som er fælles- eller delvist separatkloakeret er kloaksystemet ikke gearet til regnskyl af denne størrelse. I Hvide Sande kom der eksempelvis 20 mm på 15 min., og i et område, hvor der kun er delvist separeret, vil det give problemer. Det samme er tilfældet i Tarm og Videbæk.
Forsyningen kan ikke give nogle garantier for, at det ikke i fremtiden vil ske opstuvninger i spildevandssystemet, men vi er i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune ved at arbejde på at klimasikre byerne. Her er forsyningens rolle at sikre fremtidens kloaksystemer så meget som muligt mod store regnskyl. Her indgår separering af kloaksystemet som et vigtigt element.
Vi opfordrer forbrugere med lavtliggende kældre til, at de selv tager fat i en autoriseret kloakmester og får undersøgt, om der kan foretages foranstaltninger på egen grund for at forhindre indtrængende vand.
Er man forbruger, og har man spørgsmål til ovenstående, bedes man kontakte Ringkøbing-Skjern Forsyning på tlf. 9674 8500.
Pressen bedes rette henvendelse til spildevandschef Søren Jakobsen på tlf. 2159 5401.